Als je al enige tijd fanatiek aan het padellen bent, heb je vast al eens een aantal termen en technieken voorbij horen komen. Padel heeft veel overeenkomsten met tennis, zoals slagen als de forehand volley, backhand volley en de smash. Padel gaat hierin echter verder met diverse slagen zoals de Vibora en de Bandeja.
Veel van deze slagen hebben Spaanse namen, wat niet gek is aangezien de populariteit en oorsprong van de sport in Spaanstalige landen zoals Spanje, Mexico en Argentinië. Maar wat voor slagen zijn dit nou eigenlijk?
In deze blog gaan we dieper in op de speciale padelslagen. Of je nu een beginner bent die de basis onder de knie wil krijgen of een gevorderde speler die zijn arsenaal wil uitbreiden, deze gids biedt waardevolle inzichten en technieken om je spel te verbeteren. Lees mee en kijk wat je mee kan nemen voor je volgende potje padel!
De Vibora
De Vibora is een veelgebruikte slag op de padelvelden, zowel bij amateurs als professionals wordt de Vibora vaak ingezet om punten te maken of de tegenstander naar achteren te dwingen. Vibora is het spaanse woord voor adder, de slag heeft deze naam gekregen vanwege het slice effect en de sluwe inzet van de slag.
Bij de Vibora probeer je de bal sidespin te geven om het de tegenstander op die manier extra moeilijk te maken. Hoe meer moeite de tegenstander moet doen, hoe beter je je volgende punt kan opbouwen of zelfs scoren!
Uitvoering:
- Bereid je voor op de bal, zet een voet naar achter en breng het racket omhoog, achter je hoofd.
- Beweeg richting de bal en zorg dat je je voeten geopend hebt zodat je de draai van je lichaam gebruikt voor meer power. Het raakpunt is ter hoogte van je schouders, ver naast je.
- Als de bal op het juiste punt is, maak je een slagbeweging alsof je je racket weggooit om op die manier zo veel mogelijk sidespin te geven. Zorg ervoor dat het raakpunt ver naast je is zodat de bal genoeg sidespin krijgt.
Bij het slaan van een Vibora is het belangrijk om snelheid te maken. Hoe dieper je de bal tegen de glaswand speelt, des te lager zal hij stuiteren nadat hij de wand heeft geraakt. Dit maakt het bijzonder moeilijk voor je tegenstander om de bal te retourneren. Heb je de techniek van de Vibora nog niet helemaal onder de knie, dan is het verstandig om iets langzamer te slaan om zo meer controle te behouden.
Naast de Vibora is de Bandeja ook een belangrijke slag, het onderscheid tussen de Vibora en de Bandeja is cruciaal in padel. De Bandeja is een gecontroleerde slag die je vooral gebruikt om je net positie te behouden. Het is een defensieve slag die je inzet wanneer je een diepe lob nog net kunt bereiken. De Vibora daarentegen is een aanvallende slag, bedoeld om punten te maken en druk te zetten op je tegenstander. Deze slag vereist meer techniek en snelheid en brengt ook meer risico met zich mee.
Bekijk hier een korte uitlegvideo:
De Bandeja
De Bandeja is een unieke en veelgebruikte slag in padel. De term 'bandeja' betekent 'dienblad' in het Spaans, wat verwijst naar de manier waarop de slag wordt uitgevoerd. In tegenstelling tot de eerder besproken Vibora is de Bandeja een verdedigende slag die wordt ingezet als je een lob van de tegenstander nog net kan bereiken, en zo de net positie kan behouden.
Bij de bandeja willen we de bal backspin geven zodat de bal laag blijft. Het is namelijk niet de bedoeling een punt te scoren maar om de net positie te houden. Daarom is controle in dit geval belangrijker dan kracht en sidespin.
Uitvoering:
- Ook hier willen we als eerst de voeten openen en gaat het racket kort omhoog, zo kun je minder kracht zetten maar behoud je wel de controle die bij de Bandeja zo belangrijk is.
- Het raakpunt met de bal is ver naast je en licht voor je, het is fijn om je balansarm naar het raakpunt te brengen om zo beter te mikken.
- Maak een snelle slag en probeer de bal laag te houden, blijf vervolgens aan het net en ga verder met aanvallen.
Om een meester in de Bandeja te worden, is het belangrijk om veelvoorkomende fouten te vermijden. Sla niet te hard om de netpositie te behouden en houd het racketblad onder controle om de bal laag te houden. Zorg dat je voeten, heupen en lichaam naar het zijglas gericht zijn en bereid je slagen tijdig voor. Houd je elleboog hoog voor voldoende slice en beperk je backswing voor betere controle. Raak de bal iets hoger dan ooghoogte om meer tijd te hebben om de bal laag en met slice te spelen, en voorkom dat het racketblad onder je pols zakt.
Bekijk hier een korte uitlegvideo:
De Rulo
Wat is de Rulo?
De rulo is een van de moeilijkste slagen op het padelveld, dit komt doordat het een hele technische slag is. De Rulo is een smash met heel veel spin, de bal wordt gemikt op het hek of de glaswand. Als de bal stuitert op de wand heeft hij een erg onvoorspelbare stuit. Dit maakt het moeilijk voor de tegenstander deze bal te retourneren. Ook wordt de rulo veel gebruikt om de bal uit de baan te slaan, door de vele spin stuitert de bal ver omhoog vanaf de glaswand waardoor hij over het hek stuitert.
Bij de Rulo willen we de bal dus top/sidespin geven waardoor de bal snel en hoog stuitert van zowel de grond als de wand. In tegenstelling tot een normale, vlakke smash waarbij de tegenstander naar voren kan rennen en de bal kan opwachten, is dit bij de Rulo niet het geval omdat de bal opzij springt in plaats van naar voren.
Uitvoering:
- Draai je lichaam open en zorg dat je met open houding onder de bal terechtkomt nadat je tegenstander een korte lob speelt.
- In de voorbereiding houdt je je slagarm 90 graden gebogen en je balansarm recht omhoog naar het punt waar je de bal wil raken. Zorg dat je schuin naar het punt staat waar je de bal heen wilt slaan.
- Raak de bal van schuin onder naar rechtsboven om op die manier de bal zowel topspin als sidespin mee te geven.
- Beweeg naar het net en sta klaar om de volgende bal af te maken.
De Rulo leer je door heel veel te oefenen en steeds meer power en spin mee te geven aan de bal. Zorg dat je eerst de Bandeja en de Vibora goed leert. Op die manier zal de Rulo makkelijker zijn om goed te leren.
Bekijk hier een korte uitlegvideo:
De Chiquita
De Chiquita is een padelslag waarbij de bal naar de voeten van de tegenstander wordt gespeeld. Dit is een aanvallende slag die vanuit de verdedigingszone wordt uitgevoerd. Met de chiquita kun je de tegenstander verrassen en daarmee het initiatief in de rally overnemen. Hoewel deze specifieke slag wat risico met zich meebrengt, kan hij uiterst effectief zijn. Het risico is namelijk dat als de bal te hoog gespeeld wordt hij heel makkelijk is voor de tegenstander.
Bij de Chiquita is een bal die erg zacht wordt gespeeld. De inzet van de slag is echter wel aanvallend bedoeld. Namelijk om de tegenstander op het verkeerde been te zetten en vanuit daar de netpositie over te nemen.
Uitvoering:
- De voorbereiding van de Chiquita is kort, houdt je racket open en zorg dat je raakpunt ver voor je is. Op die manier is het makkelijker de bal korter en zachter te spelen.
- Maak een langzame en lange zwaai zodat de bal niet te hard gaat en je lichaam naar voren wil en je gelijk naar het net kan gaan om de netpositie te pakken.
De Chiquita is technisch gezien geen moeilijke slag, het is echter een slag die foutgevoelig is. Als de bal te hard gaat is het een cadeautje voor de tegenstander. Oefen daarom goed op het tempo van je slag en daarmee ook van de bal. Mik op de voeten van de tegenstander en dan sla je een perfecte chiquita.
Bekijk hier een korte uitlegvideo:
Of je nu een beginner bent of een ervaren padelspeler, het begrijpen en beheersen van diverse slagen zoals de Rulo, Chiquita, Bandeja en Vibora is essentieel om je spel naar een hoger niveau te tillen. Elke slag heeft zijn eigen techniek, timing en strategie, en het combineren van deze slagen met inzicht en precisie kan het verschil maken tussen winst en verlies. Blijf oefenen en experimenteer met deze slagen op de baan, leer van je fouten en dan zal de progressie vanzelf komen!
Succes & veel plezier met oefenen! 🎾🚀