Blessure gevaar van padel?
Herken jij jezelf?
Je bent klaar met werk en raced naar de padelclub om je reservering van 18:00 te halen, want er was natuurlijk geen latere tijd beschikbaar. Om 17:55 kom je binnen, snel schoenen aan en spelen. Een warming-up is dan zonde want je wil je uurtje maximaal benutten, wat natuurlijk begrijpelijk is. Na 10 minuten spelen komt die slechte lob van de tegenstander recht op je af, dit scenario is al 100x door je hoofd gegaan. Je racket gaat omhoog en je mept met alles wat je hebt tegen de bal aan. Op het moment dat je de bal raakt, voel je een pijnscheutje in je elleboog. Daarna hoor je een harde knal van de bal die tegen de glaswand aan knalt. Nu heb je het punt verloren én heb je een tennisarm, dubbel pech.
We spelen allemaal graag een potje padel, maar voor de meeste van ons geldt dat we het liefste zo veel mogelijk spelen. Maandag- en woensdagavond na een lange werkdag is het heerlijk om even stoom af te blazen op de baan. Nog een wedstrijd of toernooitje in het weekend en voor je het weet speel je 4 potjes in de week. Dat is natuurlijk super leuk maar een blessure ligt dan wel op de loer.
Hoe vaak komen blessures voor?
Blessures zijn in elke sport een groot probleem. Professionals doen ontzettend veel trainingen en oefeningen die blessures moeten voorkomen, maar zelfs de profs raken zo nu en dan geblesseerd. Ook padel is dus geen uitzondering op het blessuregevaar, een groep onderzoekers heeft in Italië een onderzoek gedaan naar recreatieve padellers. Bijna 80% van die spelers gaf aan dat ze in het afgelopen jaar een blessure hebben gehad waarbij ze er 1 tot 4 weken uit lagen.
De meest voorkomende blessures waren achilles en elleboog blessures, waarbij de pijn veelal voortkwam uit de pezen, dit komt vaak door overbelasting van de spieren. Het is dus belangrijk dat je bewust bent van wat padel vraagt van je lichaam. Neem de juiste maatregelen om niet geblesseerd te raken en te zorgen dat je het hele jaar lekker door kan spelen.
Wat als ik toch een blessure oploop?
Wat als je ondanks je moeite om gezond te blijven toch geblesseerd raakt? Geen paniek, vaak is een paar dagen rust genoeg om volledig te genezen. Pas wel op dat je niet te snel begint want vaak wordt de blessure dan alleen maar erger!
Verder zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Je kan overwegen om naar een fysiotherapeut te gaan die je kan behandelen, vaak kunnen zij zien wat het is en je tips geven om zo snel mogelijk te herstellen.
Als je niet naar de fysio wil kun je ook zelf veel rekken en strekken en proberen je spieren wat extra liefde te geven zodat ze sneller herstellen. Luister naar je lichaam en beslis wanneer je klaar bent om weer te padellen, begin rustig en vraag niet te veel van jezelf.
Wat kan ik doen om niet meer geblesseerd te raken?
We zijn beland bij de million dollar question; “Hoe kan ik nooit meer geblesseerd raken?”. Laten we beginnen bij de basis, doe een goede warming-up voor het spelen, ga na je warming-up lekker inslaan en begin dan pas met de lange en intensieve rally’s.
Natuurlijk zijn er dan nog steeds weleens momenten wanneer dat simpelweg niet kan, wat kan ik nog meer doen?
Gebruik een overgrip
Je kan overwegen om wat aanpassingen te doen in je padel gear. Vaak zijn het simpele dingen die helpen, bijvoorbeeld het gebruiken van overgrips. Veel mensen, en met name mannen, hebben grote handen. Als iemand met grote handen gaat spelen met een normaal racket zonder overgrip moet diegene flink knijpen om het racket goed vast te houden. Dit zorgt voor veel onnodige spanning op de onderarmen waardoor de kans op blessures veel groter wordt!
Kijk of jouw racket goed gegript is door je grip een hand te geven. Als je een vinger tussen je hand en je vingers in kan leggen zoals hieronder heb je een goede grip!
Speel met het juiste racket
Padel rackets zijn er in allerlei vormen, gewichten, materialen en eigenschappen. Het is moeilijk om het perfecte racket te vinden. Ik geloof zelfs dat er niet één perfect racket is voor iemand, maar er is wel een perfect type racket. Voor een verdedigende speler is een aanvallend racket geen goede optie, niet alleen vanwege de kwaliteit van slagen maar ook vanwege het risico op blessures.
Het is vergelijkbaar met een timmerman die een schroef in een plank slaat met een hamer, het kan wel maar als hij dat een week doet gaat zijn arm ook pijn doen. Wees dus slim en kies voor het juiste soort racket, een hulpmiddel hiervoor is onze keuzehulp pagina!
Blessure preventieve accessoires
De padelindustrie heeft natuurlijk ook nagedacht over deze problemen en is met een aantal oplossingen gekomen. De vibratie die het racket geeft bij een slag is voor veel mensen een probleem dat kan leiden tot de gevreesde tennisarm. Tegenwoordig hebben veel rackets speciale technologieën die trillingen van het racket verminderen zoals de Babolat Counter Veron 2025 of de Oxdog Ultimate Pro Light. Vaak vallen deze rackets wel binnen een hoger prijsklassement.
Voor degene die minder willen spenderen zijn er de producten van ShockOut. Zij hebben namelijk een speciaal soort grip die trillingen vermindert, dit noemen ze de “Dual Pro Grip”. Daarnaast hebben ze ook de “Anti-vibratie dempers”. Deze plaats je in je racket en ze zorgen ervoor dat een deel van de trillingen wordt opgevangen. Vergelijkbaar met een demper op een tennisracket.
Hopelijk ben je na deze blog wat wijzer over jou blessures en hoe je deze kan voorkomen! Heb je nog vragen? Stel deze dan vooral aan Sjors, op die manier komen alle vragen bij ons terecht!
Als je benieuwd bent naar ons aanbod, bekijk dan hier alle producten.